El Fenomen de Rosalía

de Cecilia Hallpike

Rosalía és una cantautora catalana de flamenc i música fusió. Va estudiar música flamenca a l’Escola Superior de Música de Catalunya on va aprendre algunes tècniques de flamenc com les “palmas” i els “pitos” (picaments de mà i de dits).

El 2018 va presentar el seu nou projecte titulat El Mal Querer, coproduït per El Guincho, està inspirat en Flamenca, una novel·la occitana anònima del segle XIV. Per a Rosalia, aquest projecte va ser com una mena de tesi doctoral. La seva música és una fusió de les tradicions populars, el hip hop i R&B, i ara és molt popular, no només a Espanya, sinó també a nivell internacional. El vídeo de Malamente, el primer senzill de l’àlbum, ja té més que 58 milions de visualitzacions a YouTube, i Rosalía ha col·laborat amb artistes molt famosos com James Blake i Pharell.

Recentment, Rosalía va entrar a la llista ‘Forbes’ dels menors de trenta anys més influents d’Europa a la categoria de l’entreteniment. La revista destaca que és “una autèntica artista a Espanya” i que ha donat “un gir pop i hip-hop a la música flamenca”. A més, Rosalía ha obtingut el premi Ciutat de Barcelona de música, i en el seu discurs d’acceptació, va dir que li feia especial il·lusió perquè “ve de Barcelona”, la ciutat on es va formar com a cantant i on viu gran part del seu equip.

El flamenc és una tradició que té les seves arrels a Andalusia, però Rosalía ha compartit amb la revista Dazed que la ciutat de Barcelona i alguns llocs com El Raval, Poble Nou i Gràcia són essencials en el desenvolupament de la seva carrera musical. Descriu Barcelona com una ciutat oberta i multicultural i el lloc on es va trobar amb el seu mestre.Tot i que no ha llançat cap música amb lletres en català, és molt interessant que Catalunya i la ciutat de Barcelona encara tingui influència en la seva música i carrera.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s